K-3 ŠTA JE TO! KOEFICIJENT 3

Ići dole

K-3 ŠTA JE TO! KOEFICIJENT 3

Počalji  Vasić taj Čet Maj 20, 2010 5:54 pm

Pravna uprava Generalštaba Vojske Jugoslavije dala nam je informaciju sa sednice Kolegijuma NGŠ od 28.12.2000. godine o najnovijim izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Jugoslavije.

Uredbe o platama i drugim novčanim primanjima profesionalnih vojnika i civilnih lica u Vojsci Jugoslavije i odluke o određivanju koeficijenta za utvrđivanje ukupnog iznosa sredstava za plate profesionalnih vojnika i civilnih lica u Vojsci.

Savezna skupština je na predlog Savezne vlade 24.12.1999. g. po hitnom postupku donela Zakon o izmenama i dopunama Zakona o VJ, u čijem je pripremawu učestvovao i Generalštab VJ, a koji je obvavljen u "Službenom listu SRJ", br. 74/99 i stupio na snagu 2.1.2000.god.

Cilj donošenja ovog zakona sadržan je u potrebi stvaranja povoljnijih uslova za znatnije poboljšanje materijalnog položaja profesionalnih pripadnika VJ.

Izvršenim izmenama i dopunama Zakona o VJ stvoren je pravni osnov za ustanovljavanje određenih prava profesionalnih pripadnika VJ, koje će dorpineti poboljđanju wihovog materijalnog položaja i sigurnosti profesije. A u domenu poboljšanja izvršenja vojne obaveze.

Radi boljeg razumevanja i primene u praksi izvršena je izmena i dopuna Zakona o VJ data su određena poboljšanja po svakom donetom članu.

u t.1. Odredbe člana 59 a koja je potpuno nova odredba u Zakonu o VJ, dopunjene su odredbe člana 149. t.5. i člana 354. Zakona odnose se na pooboqšanje materijalnog pooložaja porodica profesionalnih oficira, odnosno podoficira i civilnih lica u VJ premeštenih posle 17. avgusta 1990. godine i kao i istih lica čije su jedinice predislocirane, kojima je zbog toga njihovom bračnom drugu prestalo stalno zaposlenje, a u mestu u koje su premešteni nema mogućnosti da se zaposle.
Novina je u tome što supruzi AVL pripada naknada zbog nezaposlenosti i mestu službovanja supruga najduže 6 godina. Visina naknade se određuje prema iznosu koji služi za utvrđivanje neto zarade zaposlenih u republici članici na čijoj je teritoriji sedište SMO.
Tako prema dopunjenom čl. 67 Zakona o Vj bliže propise konkretnije doneće Savezna vlada. Tako je Savezna vlada donela Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o platama i drugim novčanim primanjima profesionalnih vojnika i civilnih lica u Vj i Odluku o izjmeni Odluke o određivanju koeficijenta za utvrđivanje ukupnog iznosa sredstava za plate profesionalnih vojnika i CL u VJ, na sednici održanoj 5. januara 2000. g. koje su objavljene u "Službenom listu SRJ" br. 1/2000.

NAJZNAČAJNIJA REŠENJA IZ NAVEDENE UREDBE SASTOJE SE U SLEDEĆEM:

A) Izvršena je korekcija broja bodova za određivanje plate po činu i položaju u smislu njihovog povećanja, čime je po tom osnovu obezbeđena bolja usklađenost ličnih primanja profesionalnih pripadnika VJ.
b) [color=red]A, donetom odlukom predviđeno je da koeficijent za utvrđivanje ukupnog iznosa sredstava za plate profesionalnih vojnika iznosi 3,0 prema neto zaradi po zaposlenom isplaćenoj za prethodni mesec u privredi republike članice na čijoj je teritoriji SMO, a civilnih liica u VJ - 2,1 prema toj zaradi. Na taj način obezbeđena je usklađenost plata sa odredbom člana 75. stav 1. i člana 137. Zakona o VJ. Sadađnji koeficijetn za utvrđivanje ukupnog iznosa sredstav za plate PVL VJ iznosio je 1,35.

v) Po t.4 istog akta po članu 267. Zakona o Vj računanje uvećanog staža osiguranja prošireno je na sve profesionalne vojnike koji do sada na to nisu imali pravo, tako da im se svakih 12 meseci efektivno provedenih na dužnosti računa kao 14 meseci staža osiguranja.
Shodno članu 264. stav 1. t.1. Zakona o VJ, uvećani staž osiguranja računaće se najranije od 1. januara 1973. g. ukoliko im uvećani staž osiguranja nije računat po drugom osnovu. Uporedo s tim, u određenom procentu poećaće se iznos primanja po osnovu tog uvećanog staža osiguranja.

Takođe, vojnim osiguranicima koji prijmaju novčanu naknadu za telesno oštećenje od 1-4 stepena i vojnim invalidima 1-4 grupe, koji u profesionalnoj vojnoj službi rade sa punim radnim vremenom, svih 12 meseci takvog rada računaže se kao 15 meseci staža osiguranja.


Sva navedena rešenja iz Uredbe Odluke primenjivaće se od 1. januara 2000.g.

PRAVNA UPRAVA
12.01.2000.g.

NAPOMENA: tada nam se plata računala na sledeći način; K-3 (koeficijenat 3) za AVL računao se tada:

3 puta broj bodova po rešenju o poravnanju iz 2007.g. - puta vrednost boda po izveštaju Poštanske štedionice
tj. 3 x 4700 bodova x vrednost boda za mesec u godini primanja. Tako da moramo znati da PORAVNANJE SE ODNOSI NA OVAJ K-3 ZA AVL, 2,1 ZA Cl. to je trebalo biti preko 140.000 din., međutim već tada je taj koeficijent oboren i ispod 1,3.

Na osnovu zakona o kategorizaciji radnih mesta vrednost koeficijenta je bio manji i od 0,98 u toku meseca obračuna tako da smo umesto 140.000 din da primamo primali smo oko 66% manje kao i danas. Plata je godinama tako obračunavana i isplaćivana a na listićima Poštanske štedionice smo znali kolika je vrednost bodova bila kada su je obračunavali bez K-3.
Tada je naš K-3 smanjen obračunom i isplatom na K-1,2 pa i ispod 1 dok su čistacice imale 1,3. Ovakav obračun je i danas što je protiv Zakona gore navedenog i to je bio i osnov za obračun plate kao osnova za obračun penzije pa su doneta Rešenja o paravnanju sa K-1 što nije po Zakonu VJ i Uredbi Savezne vlade ispoštovano.
Tako poslednje decenije primali smo platu do penzionisanja samo 33% od vrednosti što je bio i osnov za obračun za penziju umanjene vrednosti bodova mesečnih (vidi vrednot bodova u prilogu-1).
Mnoge starešine u tom periodu kao ni članovi porodica poginulih, preminulih, invalida, podoficira i CL su zakinuti za 66% od plate pa i penzije.

PAŽNJA!- sada nam se nude formalizovani obrasci za pokretanje potraživanja od 1.8.2004. godine do dana isplate preko FSOVO. Ona su štetna po nas upravo zbog toga nezakonito ukinutog K-3 i 2,1, od 1.1.2000. g.
-Ministarstvo odbrane je upoznato sa ovom činjenicom što je i Predsednik udruženja Vojnih penzionera u Beogradu gen. Draganjac u pisanoj formi dostavio MO. Odgovora nema do danas. Ako Vam kažemo da je upućeno i preko 150 akata sa sveukupnom našom problematikom i da MO nije odgovorilo biće Vam i to jasno.
OBJAŠNJENJE-2: Naša potraživanja od 1.1.2000. godine za plate Ministarstvo odbrane je ćutke prenelo odgovornost na FSOVO od 1.8.2004.g. kada smo uputili civilne advokate koji nisu imali Službene vojne listove u kojima se sve ove zakonske odredbe izglasane na Skupštini sa K-3 gube i PORAVNANJE PLATA I PENZIJA SMANJUJE ZA 66% realno manje od čistačica. To poravnanje sa K-3 je objašnjavano da bi se izvršilo poravnavanje penzija i plata u civilstvu i zbog nedostatka para. Tako ćemo imati poravnate penzije sa civilima kada od 2011. godine nas budu stavili u isti koš. Drugo objašnjenje je u etru da je to bolje rešenje da se PORAVNANJE IZVRŠI SA GRAĐANIMA, a plate istih naših političara su i preko 10 puta veće od naših što se bore i za još veće (tema Dnevnika od 20.05.2010.g.)

TRAŽIMO: od Udruženja Vojnih penzionera i Glavnog odbora da:
1.-Da se organizuju vojni advokati i na osnovu postojećih zakona i uredbi se rešavanje postupka vrši po zakonu.
2.-Da se prekine utuživanje preko civilnih advokata dok i oni ne dobiju određene zakone i uredbe po kojima bi u mestima službovanja gde postoje Opštinski sudovi to mogli da potražuju po znatno (50%) manjoj tarifi nego u Beogradu, pri čemu se izlažemo znatnim troškovima, pojedinačnim i parcijalnim potraživanjima u svakom periodu promene vrednosti boda i usaglašavanja od 2000. god. do dana isplate.
3.-Da se objasni advokatima da od 1.1.2000. do 1.8.2004. godine odgovornost i potraživanje moramo tražiti sa K-3 od Ministarstva za odbranu jer mi smo po zvaničnoj terminologiji i statusu DRŽAVNI SLUŽBENICI (pripadnici Vojske i MUP-a) i naša potraživanja po zakonu ne zastarevaju 10 godina unazad.
4.-Da potraživanja od FSOVO koje je MO nametnulo nedovoljno organizovanom FSOV-e i bez finansijskih sredstava ne vrše i ne prihvataju obračun sa K-1,2 i niže, kao i da nam ne isplaćuju samo 33% od osnovice plate na doneta rešenja o poravnanju iz 2007.g.
5.-Tražimo da što veći broj naših kolega, članova porodice preminulih kolega, decu koja su na školovanju, podoficire i civilna lica koja su radila u VJ sa prostora Republike Srbije se što pre obrate nama u davanju konkrentnih rešenja u skladu sa Zakonom i Uredbom.
6.-Od svih udruženja očekujemo ujedinjenje svih interesa koje bi Udruženje Vojnih penzionera Republike Srbije zastupalo da svu svoju članarinu usmere u cilju rešenja mnogih naših potraživanja, pravilnom rešenju problema svih onih koji su pokušali da reše potraživanje da ne tuže od 1.1.2008.g. do dana isplate jer to mnogo više košta a dobijaju obeštećenje 33% od vrednosti svakog meseca od 2000.g.
7.-Pozivamo podoficire i invalide, decu naših kolega koja su na školovanju i supruge preminulih supružnika da ako nemaju dokumentaciju zbog svih negativnih događaja koji su pratili našu sudbinu i rascep Jugoslavije da nam se obrate za iznalaženje rešenja i savete kako da reše problem.
8. Na osnovu predloga o novom načinu obračuna penzija koje sada primamo od 70-85%, novi obračun iduče godine će nam smanjiti od ovih 33% penzije za još 20% i više. Tako će naše supruge poginulih kolega i preminulih, kao i deca na školovanju sa podoficirima koji su mnogo toga dali od svog radnog veka Državi i Vojsci sa invalidima penzije biti manje od 20.000 din, a kada to budu primali u zamrznutim paketima, inflatornim kretanjima i drugim inovacijama svetskih magistara i doktora za finansije, kao i svetskim ekonomskim krizama i montiranim bankrotstvima banaka, na nama ostaje da se ubijemo od sreće.

Sajt će raditi 24 h i potrebno je da nam se obratite i pismima i telefonom 061/8060265.
avatar
Vasić

Broj poruka : 74
Datum upisa : 19.05.2010
Lokacija : Požarevac

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu