ВОЈНЕ ПЕНЗИЈЕ - СУДБИНА ДУГА 2004 - 2007 -РЕАГОВАЊЕ УВПС

Ići dole

ВОЈНЕ ПЕНЗИЈЕ - СУДБИНА ДУГА 2004 - 2007 -РЕАГОВАЊЕ УВПС

Počalji  milovan vulikic taj Ned Okt 03, 2010 12:19 pm

Договор постигнут између Фонда за СОВО и Првог основног суда у Београду који је усвојио Управни одбор ФСОВО, на чијој седници је присуствовао и председник УВПС, и ако није члан тог Фонда, природно је било за очекивати неке реакције.
Наравно оне су уследиле али на жалост по опробаном методу који до сада није имао никаквог ефекта. Обавештено је чланство , односно општински одбори УВПС и реаговано код оних државних институција које иначе овај проблем добро познају и до сада нису покушали да га реше.
Методе су познате, пиши и стварај утисак жилаве борбе, што руку на срце, код већег дела војних пензионера наилази на разумевање.Писање и писање као да других начина нема. Они који нису прихватили те методе окренули су се праву, одбацујући тактику крени стани и њих око 5.000 хиљада је решило свој проблем.
Овде ће бити речи о једној писанији која је донена резтултат али на жалост веома неповољан по војне пензионере.
Допис је адресиран на :
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА, посебном саветнику министра финансија,
Богдан Поповић ,
преседник радне групе

Наводим само битне ствари тог дописа.
У образлагању УВПС даје поуку: "Удружење сматра да су предметна потраживања неспорна,утврђена коначним и извршним решењима у управном поступку и пресудама судова у до сада окончаним предметима. Стога, радна група овим питањем не треба да се бави,већ да само размотри и предложи одржив и обострано прихватљив начин измирења предметног дуга."
На први поглед овим чињеницама нема замерке али начин на који се обраћате некоме чији је то посао и који то врло добро познаје у најмању руку је контрапродуктиван.

Даље следи "наређење" формулисано:"Ради тога сматрамо да треба:"

"1.- Да тужени Фонд за социјално осигурање војних осигураника неодложно израчуна и радној групи достави податке о износу преосталог главног дуга, каматама доспелим закључно са 31. децембром 2010. године и проценом трошкова парничног поступка насталих до момента окончања парница поравнањем.

2.- Да Влада - Министарство финасија обавести радну групу о могућем начину и динамици исплата дуга исказаном у тачки 1.

3.-Да Фонд за социјално осигурање војних осигураника неодложно потупи како следи:

- Правоснажне судске одлуке извршава у року одређеном пресудом, без ангажовања институција
принудне наплате,
- У ожалбеним предметима и предметима који су пред првостепеним судовима, понуди тужиоцима поравнање, са следећим елементима: исплата трошкова парничног поступка у целости у року од месец дана од закљученог поравњања, исплата целокупног износа камате доспеле до 31.децембра 2010.године и исплата главног дуга са каматама рачунатим до 31,децембра 2010.године до исплате у четири рате до краја 2011.године.

4.- Да се обезбеде средства за алиментирање обавеза ФСОВО прузетих поравнањем, кроз ребаланс буџета у 2010.години и буџета у 2011. годину, или, ако то није могуће, да донесе пропис о преузимање дуга ФСОВО као јавног дуга Републике Србије под напред наведеним условима."

Допис је у име радне групе потписао председник удружења Љ.Драгањац без навођења чија је то радна група и ко ју је овластио да у име свих потражиоца предложи крајње неприхватљив начин наплате дуга што је већ за последицу произвело знатно успоравање судских и извршних пресуда.

Наведена радна група Министарства финансија, вероватно користећи и ове предлоге УВПС, изашла је са нацртом Уредбе о чему ће бити речи у следећем јављању.


milovan vulikic

Broj poruka : 19
Datum upisa : 24.05.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu