18. VRLO VAŽNO OD 5.11.2010.

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

18. VRLO VAŽNO OD 5.11.2010.

Počalji  Vasić taj Pet Nov 05, 2010 11:50 pm

Nije dobra vest: Veće plate i penzije tek 2012?!
Analitičari ocenjuju da će Srbija privredni rast veći od četiri odsto BDP-a imati najranije 2012, što je uslov da zarade u javnom sektoru i penzije budu veće

Zarade do daljnjeg na ledu... Čeka se potpuni oporavak privrede
Rast bruto društvenog proizvoda veći od četiri odsto Srbija može očekivati tek 2012. godine, ocenjuju ekonomisti. Ovakva prognoza ne ide naruku penzionerima koji očekuju da se njihova zamrznuta primanja već sledeće godine usklađuju ne samo sa inflacijom već i sa rastom plata, uz uslov da BDP pređe četiri odsto!
U žiži aktuelnih pregovora Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda je reforma penzionog sistema i način usklađivanja penzija od 2011. godine. Jedan od zahteva Vlade je da se penzije usklađuju i sa platama, a ne samo sa troškovima života, uz ranije postavljen uslov MMF-a da je to ostvarivo samo ako dođe do privrednog rasta većeg od četiri odsto.
Investicije podižu BDP
Ekonomisti ističu da je takav scenario moguć u najboljem slučaju 2012. godine. Oni naglašavaju da boljitka za penzionere, ali i ostale građane Srbije, nema bez snažnijeg rasta BDP-a. Ekonomista Goran Nikolić kaže da ove godine možemo očekivati minimalan rast i ističe da nije optimista ni kada se radi o projekcijama za 2011. godinu.
- Privredni rast će u celoj Evropi biti sporiji nego u periodu pre krize, a kamoli u Srbiji. Teško da će se bilo koja zemlja vratiti na nivo pre 2008. godine, u kojoj je kriza počela. Kada je reč o Srbiji, čiji rast se zasnivao pretežno na uslugama, to više nije moguće. Finansijski poslovi i usluge imali su veliki udeo u rastu BDP-a, ali će taj rast u narednom periodu biti skroman zbog posledica krize. Nemamo više šta, a ni kome da prodajemo - ističe Nikolić.
On naglašava da bez značajnog rasta industrije nema velikog pomaka u rastu BDP-a.
- Jedini spas je da se zaista pokrenu infrastrukturni projekti jer će jedino oni povući građevinarstvo, industriju nemetala, industriju mašina, a na kraju i trgovinu - kaže Nikolić.

Da je jedino rešenje u povećanju industrijske proizvodnje smatra i ekonomista Mahmud Bušatlija. On kaže da pored toga treba više ulagati i u poljoprivredu.
- Srbija je pre krize BDP „pumpala" investiranjem u trgovinu, kroz potrošnju, a to više nije održivo. Treba prestruktuirati privredu, ulagati pre svega u industriju i poljoprivredu, da bi nešto moglo da podrži bilo kakav razvoj. Da bi to postigli, potrebno je ulagati u infrastrukturu i to je najveći problem Srbije. Uzmimo primer „Fijata" koji je potpisao ugovor uz uslov da se Kragujevac poveže sa Koridorom 10. Bez velikih ulaganja u infrastrukturu teško je očekivati ozbiljan pomak u rastu BDP-a - kaže Bušatlija i dodaje da će Srbija rast od četiri odsto možda dostići 2012, ali verovatnije tek 2013. godine.
Ekonomista Zoran Popov kaže da je ekonomska politika Srbije poražavajuća i da je sada ukupna proizvodnja na nivou 60 odsto BDP-a iz 1986. godine.
Loša računica
Mahmud Bušatlija naglašava da je i računica bruto društvenog proizvoda Srbije diskutabilna, jer se oslanja na cene iz 2002. godine.
- Sve zemlje računaju BDP prema prošlogodišnjem nivou cena, a ne u odnosu na period od pre osam godina. Kada bi Srbija to uzela u obzir, realni rast BDP-a pre krize bio bi manji nego što je srpska statistika pokazivala. Znači, ne bismo govorili o rastu od oko šest odsto 2006. i 2007. godine, već bi on realno iznosio oko četiri odsto - smatra Bušatlija.
- Ako izuzmemo energetiku, prehrambenu i industriju pića, sve ostalo je uništeno. Poljoprivreda je velika šansa Srbije, ali država ništa nije uradila da to iskoristi. Pored toga, stotine hiljada mladih je napustilo zemlju, broj nezaposlenih dostigao je 800.000, siva ekonomija čini oko 40 odsto registrovanog BDP-a, a u privatnom sektoru ne uplaćuju se doprinosi za sve zaposlene - navodi Popov.
Nijedan problem nije rešen
On ukazuje na to da država od svih nabrojanih problema nijedan nije rešila.

P.S. PENZIONERI SU NA POTEZU I MORAJU PREKO UDRUŽENJA DA POKRENU SVA POTRAŽIVANJA SUDSKIM PUTEM KAKO BI IM PO ZAKONU BILO ISPLAĆENO SVE ŠTO POTRAŽUJU.
-UDRUŽENJA MORAJU DA POREKO STRUČNIH ORGANA NAĐU NOVO REŠENJE ZA ONE KOJI NISU TUŽILI I ZA ONE KOJI SU IZGUBILI SPOROVE I PRETRPELI DUPLU ŠTETU
SMATRAM DA OVA POTRAŽIVANJA KOJA SU OPRAVDANA I SRAMOTA SU ZA VLADU SRBIJE I NJIHOVE PREDSTAVNIKE DA JE VREME DA PENZIONERI RAZMISLE I ODLUČE DA LI TOLIKI DUG KOJI ĆE SE REŠITI U NAŠU KORIST PREUSMERIMO POSEBNOM PATRIOTSKOM AKCIJOM U FOND PENZIONERA I SA KAMATOM OROČIMO NA 2 GODINE KAKO BI SE DRŽAVA IZVUKLA IZ KRIZE U PERIODU TRANZICIJE. NARAVNO OVO BI PORED SVIH NAŠIH NASUŠNIH POTREBA BILO SAMOODLUČIVANJE I KOLIKO KO MOŽE, A DA UVPS POKRENE I TO PITANJE I MOGUĆNOST. ŠTA MISLITE ....
avatar
Vasić

Broj poruka : 74
Datum upisa : 19.05.2010
Lokacija : Požarevac

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu