29. ŠTA SA VOJNIM PENZIONERIMA OD 2011

Ići dole

29. ŠTA SA VOJNIM PENZIONERIMA OD 2011

Počalji  Vasić taj Pet Dec 17, 2010 6:50 pm

DRUŠTVO
I ONDA I SADA
Čiji su vojni penzioneri
Korisnici vojnih penzija traže isplatu novca koji im država duguje već 40 meseci. – Neizvesno je da li će tehnička vlada ispuniti obavezu do 31. marta kada ističe rok

Težak materijalni položaj, kašnjenje u isplati dugovanja, kao i nekoliko puta najavljivano a nikada ostvareno povećanje penzija, glavni su problemi koji već godinama muče oko 55.000 vojnih penzionera. Njihov status dodatno je iskomplikovan posle usvajanja Zakona o ministarstvima kojim je predviđeno da Fond socijalnog osiguranja vojnih osiguranika (SOVO) pređe u nadležnost Ministarstva rada i socijalne politike. Tako je planirano da od 1. januara ove godine vojne penzije budu isplaćivane iz jedinstvenog fonda koji bi obuhvatao vojna i civilna lica. Međutim, iz Udruženja vojnih penzionera, koje ima oko 36.000 članova, tvrde da se to nije dogodilo i ističu i da je nejasno u čijoj su nadležnosti vojni penzioneri.

U Ministarstvu rada i socijalne politike kažu da nisu nadležni za vojne penzionere, već da je za njih zaduženo Ministarstvo odbrane. Nezvanično se saznaje da će tek od 2009. godine Fond SOVO biti spojen sa Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, a do tada bi vojni penzioneri novac trebalo da dobijaju iz vojnog budžeta preko SOVO-a.

S druge strane, u Udruženju vojnih penzionera kažu da su posle stupanja na snagu Zakona o Vojsci Srbije „izbačeni” iz Ministarstva odbrane, a da nisu potpali pod nadležnost Ministarstva rada i socijalne politike.

Da su ušli u jedinstveni penzioni fond, vojnim penzionerima bi sledilo povećanje penzija u iznosu od 11 odsto, koliko je vlada nedavno odobrila civilima. I pored toga, oni smatraju da bi usklađivanje njihovih primanja po civilnom modelu još više pogoršalo ionako težak položaj vojnih penzionera.

Ranije su vojne penzije povećavane ili smanjivane u zavisnosti od plata lica zaposlenih u vojnoj službi, a predviđeno je da ubuduće njihova primanja budu usklađivana na osnovu svih zarada u Republici. To je, kako kažu u Udruženju vojnih penzionera, neprihvatljivo, ali dodaju da im je trenutno najvažnije da im država isplati novac koji im duguje već 40 meseci.

Vojni penzioneri su ranije tužili državu za neisplaćenu razliku u visini penzije koja im je sledovala prema Uredbi vlade donetoj 2004. godine, kao i odluci iz 2000. godine. Tvrde i da je povećanje odobreno 2004. godine, ali da im novac nije isplaćen iako ga primaju iz istog budžeta kao i zaposlena vojna lica koja su dobila povećanje plata.

Milojko Milovanović, direktor Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, nedavno je objasnio da novac nije isplaćen zbog nedostatka planiranja sredstava u budžetu. Prema njegovim rečima, posle stupanja na snagu Zakona o Vojsci Srbije za ovaj problem zadužena je Vlada Srbije koja ja obavezna da do 31. marta vojnim penzionerima isplati dug.

Ostaje otvoreno pitanje da li će vlada ispuniti obavezu, premda su zbog raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, ministri u ostavci, a vlada obavlja samo tehničke poslove.

U javnosti su se ranije pojavile primedbe da su vojne penzije znatno veće od civilnih i da se vojni penzioneri neosnovano bune. Iz Udruženja odgovaraju da čak 64 odsto vojnih penzionera ima visoku stručnu spremu i da je većina njih u penziju otišla s punim radnim stažom. Ističu i da će u ovoj godini primanja u Vojsci Srbije biti povećana za 50 odsto, što znači da će novi vojni penzioneri imati 50 odsto penziju veću od dosadašnjih. To je, kažu, nepravedno prema onima koji su u penziju otišli do 2008. godine. Dodaju i da je jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju nerešeno stambeno pitanje – čak 3.5000 vojnih penzionera još nema stan.

Redakcija „Politike” je zbog problema s kojima su suočeni vojni penzioneri kontaktirala Ministarstvo odbrane. Iz ove institucije je poručeno da će uskoro biti objavljeno zvanično saopštenje na ovu temu.

N. Miković
objavljeno: 28/03/2008.


pošaljite komentarkomentari (20)
POSLEDNJI KOMENTARI

zoran jablanovic | 19/04/2008 13:54

Verovatno bih i ja, da sam Ministar odbrane, tezio da se oslobodim tog penzionerskog balasta, koji je nastao drasticnim smanjenjem oruzanih snaga Srbije i svodjenjem na velicinu jednog korpusa ! Takodje nemam nista protiv da se, radi privlacenja mladih za vojni poziv, poveca plata AVL i na 5.000 eura mesecno. Ali, odlaskom u penziju i tog AVL sa platom od 5.000 eura, ono se mora izjednaciti sa "starim" penzionerima, tako da mu se odredi penzija u iznosu istom kao i ostalim penzionerima. To je pravedno. Kada se prirodnim putem smanji i broj vojnih penzionera, moze se, srazmerno tom smanjenju i povecavati vojne penzije, shodno mogucnostima budzeta.

ninoslav soldo | 24/04/2008 21:00

otac mi je vojni penzioner,po činu potpukovnik,po profesiji pilot,imao je moždani udar pre tri meseca.Hospitalizovan je na "VMA",a potom poslat u banju na rehabilitaciju.Problem i to veliki je u tome što vojska
ne pokriva troškove nakon isteka dva meseca lečenja u banji.Lekar je tražio da mu se produži boravak,s obzirom
da je dva meseca kratak period za takav slučaj.Otac je 1952.god,i doktor se nadao da će neko od nadležnih ljudi
izaći u susret,pošto je u pitanju mlađi čovek koji poseduje jaku volju ,i vidan je pomak u oporavku.Ali ispade da je otac iskoristio svoju "privilegiju"za ovu godinu,i da možemo samo sanjati da će se neko smilovati od nadležnih za još 30 dana.Svima koji pričaju o privilegijama vojnih lica,vojnih penzionera i članovima njihovih porodica,želim iste takve privilegije.Ja kao njegov stariji sin,i moj brat nismo u mogućnosti da platimo ocu lečenje,iako obojica smo zaposleni a od očeve "privilegovane"penzije imamo taman za pelene(za oca),lekove i kartu do banje.Otac je ceo svoj radni vek proveo časno radeći svoj posao,odrađivao je za "majku"Srbiju kada je majci bilo najteže i kada je krvarila, a sada ta ista majka diže ruke od svoga deteta,pravi se blesava i klima glavom govoreći:"Dete moje ko su tvoji roditelji?zašto plačeš,da se nisi izgubio?".Gospodine ministre,uvažena gospodo iz ministarstva odbrane izađite nam u susret i pomozite mom "privilegovanom"ocu da dobije bitku sa ovom opakom bolešću.Unapred hvala.
OD ONDA I SADAveljko maksic | 20/05/2008 10:56

U periodu od 1994 do danas donete su uredbe koje nisu u skladu sa Zakonom o vojsci Jugoslavije.Prosečna plata svih podoficira po činu treba da bude 65-70% od prosečne plate po činu svih oficira.
Poslednje usklađivanje broja bodova 2004 godine dovelo je do toga da je prosečna plata po činu svih podoficira manja za 23,5% od zakonom propisane.
Penzija vojnih lica određuje se prema poslednjoj plati što nije u skladu sa civilnim zakonima gde se prosečna plata određuje u najpovoljnijem periodu osiguranika.
Predlažem da mi se penzija odredi po proseku najpovoljnijih deset godina kao civilima pa ako nešto dobijem neka živim a ako ne dobijem ništa to je moja zasluga za 45 godina penzijskog staža.Sigurno da taj staž nisam zaradio sedeći u nekom odmaralištu.
Mislim da je problem mnogo složeniji i da u njegovo rešavanje netrebaju da budu uključeni oni koji su u tri navrata 1994,2000i 2004 godine donosili uredbu o platama[b][i][u]
avatar
Vasić

Broj poruka : 74
Datum upisa : 19.05.2010
Lokacija : Požarevac

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: 29. ŠTA SA VOJNIM PENZIONERIMA OD 2011

Počalji  majstor taj Uto Feb 01, 2011 1:44 pm

Vojni penzioneri su svima trn u oku.Ogranicenja su svuda,na pijaci,u posti u banci u zdravstvenim ustanovama.Sada nikome netrebamo.Secam se devedesetih kada sam kao kapetan sa grupom svojih kolega hitno prebacen u garnizon Trebinje da bi smo primili ratne duznosti,secam se i 1999.godine kada sam iako bolestan i sa visokim secerom po najvecem snegu morao da predjem Cakor da bih obezbedio uslove da sada lepo zive razni Obradovici,Cadjenovici i drugi.Brate njima je potrebno napraviti jos jednu Cvecaru.Koliko se secam dok sam nesto i citao u srpskoj trilogiji pise da u ratu prvo ide pesadije,artiljerija,inzinjerija...Komande,liferanti i zabusanti,a posle rata obrnuto.I sada u miru je tako.Prvo pogledajte kakva su nam opstinska udruzenja vojnih penzionera,sta oni tu rade i koga predstavljaju.Do skoro su to bile ispostave dinastije Krkobabic.I sve ovo trpimo.Sve dok smo takvi i neorganizovani necemo nista ni da dobijemo.Ja imam spisak bar desetorice koji su laznim dokumentima dosli do velikih stanova a meni nece ni molbu da prime jer je nisam podneo do odlaska u penziju.Sluzbenici u stambenom su grofovi,za njih je penzionisani potpukovnik koji je prosao sve duznosti od kv do kta brigade u najtezim garnizonima...bezi bre,,, zakasnio si,gde si bre ti bio .To su odgovori na sva pitanja.Oni tako mogu jer im dopustaju oni za koje i rade. ne mogu da shvatim da se bunimo protiv narodnih poslanika i njihovih privilegija a ne vidimo kakvo je stanje kod nas.Izvinjavam se svim casnim i postenim kolegama koji su da li ono sto im je najsvetije za bolju Srbiju.Neka nam je dragi Bog u pomoci.

majstor

Broj poruka : 3
Datum upisa : 03.12.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu