1. PITANJA I ODGOVORI PENZIONERA IZ FONDA PIO

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

1. PITANJA I ODGOVORI PENZIONERA IZ FONDA PIO

Počalji  Vasić taj Pet Dec 17, 2010 7:32 pm

Pitanja i odgovori PENZIONERA SRBIJE I FPIO
VASIĆ-NO KOMENT:

Poljoprivredni sam penzioner i zanima me kada ćete mi isplatiti poslednju ratu javnog duga?

Penzioneri poljoprivrednici potražuju još jednu ratu javnog duga, koja će im, kako je predviđeno Zakonom o budžetu za 2010. godinu, biti isplaćena tokom 2011. godine. Dug će biće uvećan za iznos kamate obračunate po stopi od 8,5 odsto na godišnjem nivou.

[color=red]Primam penziju od Fonda PIO na račun u banci u Srbiji. Od nedavno živim u Americi. Da li mogu i kako da tu penziju primam na račun u Americi? Kako se, u tom slučaju, obračunava penzija i bankarski tro[/color]škovi?

Možete podneti zahtev za transfer penzije za Ameriku i u tom slučaju dinarski iznos se preračunava u dolarski. Bankarski troškovi zavise od banke u kojoj otvorite račun.

Ostala sam bez radnog mesta i zanima me da li mogu sama da uplaćujem doprinose za penzijsko, na koji način i u kom iznosu?

Možete da se uključite u obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje po članu 15 Zakona o pio i da sami uplaćujete doprinose, pod uslovom da niste osigurani po nekom drugom osnovu. Sami birate jednu od 13 ponuđenih osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme. Obrazac zahteva, pregled potrebne dokumentacije i listu osnovica naćićete na našem sajtu.

Koristim porodičnu penziju po smrti oca, imam 24 godine života i redovan sam student. Ostala sam u drugom stanju i pred udajom sam, ali ostajem i dalje redovan student. Kakav će, posle udaje, biti moj status što se penzije tiče?

Vaša udaja i rođenje deteta nemaju nikakve posledice na korišćenje porodične penzije. Dok ste student, a zaključno sa 26. godinom života, imate pravo na porodičnu penziju.

U martu 2010. punim 59 godina života i 32 godine radnog staža. Kako da raskinem radni odnos i odem u starosnu penziju?

Zbog podizanja starosne granice ženama će u 2010. godini za odlazak u penziju biti potrebno 59 i po godina života i najmanje 17 godina penzijskog staža, a moći će da se penzionišu i sa 35 godina staža osiguranja i najmanje 53 života. Ne raskidajte radni odnos dok ne napunite 59 i po godina.

Da li, prilikom podnošenja zahteva za starosnu penziju, mogu odmah da predam i broj svog tekućeg računa kod Poštanske štedionice, na koji biste mi uplaćivali penziju?

Broj tekućeg računa ne predajete uz zahtev za penziju. Kada dobijete rešenje o penzionisanju, idite u Poštansku štedionicu i prijavite da biste želeli da penziju primate preko tekućeg računa.

Vojnu penziju sam ostvario u Srbiji, a sada živim u Sarajevu. Imam li pravo na zdravstvenu zaštitu?


Sporazum o socijalnom osiguranju Republike Srbije sa Federacijom BiH ne odnosi se i na vojne osiguranike i korisnike vojnih penzija, što znači da nije regulisana oblast zdravstvenog osiguranja vojnih penzionera koji žive u Federaciji BiH. Ovo se odnosi i na sporazume o socijalnom osiguranju sa drugim državama bivše SFRJ. Zdravstveno osiguranje vojnih penzionera iz Srbije je prepušteno propisima države u kojoj imaju prebivalište.

Poljoprivredni sam penzioner, mesecima gotovo nepokretan. Da li imam pravo na novčanu naknadu za tuđu negu i koliko ova pomoć iznosi?

Poljoprivrednici imaju pravo na ovu novčanu naknadu, po istim uslovima kao i ostali penzioneri i osiguranici. Uslov je da nadležna invalidska komisija oceni da vam je takva pomoć neophodna. Potrebno je da zahtev i medicinsku dokumentaciju podnesete nadležnoj filijali Fonda, prođete medicinsko veštačenje i dobijete rešenje. U ovom momentu novčana naknada za tuđu pomoć i negu iznosi 13.434 dinara.

Vodim sajdžijsku radnju već 42 godine. Mogu li da se penzionišem i da nastavim da radim?


Morate da odjavite radnju, prekinete osiguranje i podnesete zahtev za starosnu penziju. Nova prijava na osiguranje može da usledi sa nekim danom posle podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na starosnu penziju. Posle toga možete nastaviti obavljanje samostalne delatnosti, uz nesmetano korišćenje starosne penzije.

Koja je procedura da penzija koja se isplaćuje u Čačku bude prebačena na novu adresu u Beogradu?

U Filijali Fonda u Čačku podnesite zahtev za promenu adrese i priložite ček od penzije.

U čemu je razlika između penzijskog staža i staža osiguranja?


Penzijski staž je širi pojam i obuhvata staž osiguranja i poseban staž. Staž osiguranja je radni staž, uključujući i beneficirani, dok se poseban staž odnosi na učešće u oružanim akcijama Vojske Jugoslavije, rođenje trećeg deteta i sl.

Kako proveriti da li je poslodavac plaćao doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje?


Listing sa podacima o stažu i zaradama možete dobiti besplatno na šalterima filijala Fonda, uz ličnu kartu. Ovo je samo dokaz da je poslodavac podneo obrazac M-4. Ako neka godina u listingu nedostaje, trebalo bi proveriti kod poslodavca da li se radi o neplaćenom doprinosu ili samo nije podnet M-4 obrazac.

Kako isplatu penzije prebaciti na tekući račun?


Otvorite tekući račun u izabranoj banci i dajte im fotokopiju penzijskog rešenja. Banka će vam dati ovlašćenje da penzija može da ide na tekući račun. Ovlašćenje predajte isplatnoj službi filijale koja vam isplaćuje penziju ili banka sve reguliše po službenoj dužnosti.

Kako i kod kog fonda udovica preminulog korisnika penzije Republike Srbije koja živi u Makedoniji može da ostvari pravo na porodičnu penziju?


Zahtev za porodičnu penziju se podnosi Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje u državi u kojoj udova ima prebivalište, odnosno u Makedoniji. Ovako podnet zahtev se prosleđuje Fondu PIO u Srbiji da donese odgovarajuće rešenje.

Da li porodica preminulog crnogorskog penzionera, koji je živeo u Srbiji, ima pravo na naknadu za pogrebne troškove?

Ukoliko je pokojnik primao samo crnogorsku penziju, porodica ima pravo da od tamošnjeg fonda naplati pogrebne troškove. Međutim, ukoliko je pokojnik imao i penziju po propisima Srbije, naknada za pogrebne troškove se isplaćuje prema mestu prebivališta, odnosno u Srbiji.

Da li majka troje dece, koja ima 53 godine života i 33 godine radnog staža, ispunjava uslove za starosnu penziju?

Žena koja ima 53 godine života da bi ostvarila pravo na starosnu penziju mora da ima 35 godina radnog staža - staža osiguranja. Kako je staž po osnovu rođenja trećeg deteta poseban staž, to nije moguće njime dopuniti 33 godine radnog staža i otići u penziju sa 53 godine života.

Može li starosni penzioner ponovo da se zaposli i da, pri tom, ne izgubi pravo na penziju?


Korisnik starosne penzije može, posle prekida osiguranja i podnošenja zahteva za starosnu penziju, ponovo da se zaposli ili obavlja samostalnu delatnost i da prima penziju. Izuzetak je zapošljavanje u inostranstvu, uključujući i bivše jugoslovenske republike.

Ima li korisnik hrvatske penzije koji živi u Srbiji zdravstveno osiguranje?


Sporazum o socijalnom osiguranju sa Republikom Hrvatskom reguliše i zdravstveno osiguranje korisnika penzija. To znači da bi korisnik hrvatske penzije trebalo da se obrati ispostavi zdravstvenog osiguranja radi informisanja i regulisanja zdravstvene zaštite u Srbiji. Uslov za regulisanje zdravstvene zaštite je odjava prebivališta u Hrvatskoj i prijava u Srbiji.

Da li mladić koji civilno služi vojni rok može za to vreme da plaća doprinos za penzijsko osiguranje?


Lice na odsluženju vojnog roka, pa i na civilnom služenju, može da se uključi u obavezno osiguranje po članu 15 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Bitno je da se zahtev podnese u roku od 30 dana od početka služenja vojnog roka, ako se želi pokriti ceo period služenja vojnog roka.

Kako da nateram poslodavca da plati dve godine radnog staža?


Uplata doprinosa za PIO je trajna obaveza poslodavca. Ukoliko poslodavac ne izmiruje svoje obaveze, obratite se inspekciji rada, finansijskoj inspekciji i na kraju nadležnom sudu.

Poslodavac mi nije uplatio šest meseci staža. Mogu li to da učinim sama pošto mi je to uslov za penziju?


Samostalna uplata doprinosa je moguća samo izuzetno, prilikom ostvarivanja prava na penziju, ukoliko je neuplaćeni doprinos uslov za ostvarivanje prava. Inače, to je isključiva i trajna obaveza poslodavca. Ukoliko poslodavac naknadno izmiri svoje obaveze, suma koju ste vi uplatili biće vam vraćena.


Da li je preduzeće obavezno da radniku isplati otpremninu kada ide u penziju?


Shodno članu 119 Zakona o radu, poslodavac je u obavezi da isplati otpremninu za odlazak u penziju najmanje u visini tri prosečne zarade.Ako imate dodatna pitanja ili su vam potrebna objašnjenja - obratite se direktno svom Fondu i dobićete relevantan odgovor: proffice@pio.rs
avatar
Vasić

Broj poruka : 74
Datum upisa : 19.05.2010
Lokacija : Požarevac

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu