Стамбена проблематика тренутно

Ići dole

Стамбена проблематика тренутно

Počalji  Admiral taj Čet Dec 23, 2010 6:12 pm

Решавање стамбеног питања и даље је једно од тежишних проблема који већ дужи период оптерећује војне пензионере. Око 6000 КВП је без икаквог стана а 4.000 је са делимично решеним стамбеним питањем. Основни проблем оваквог стања јесте у чињеници да Влада и Министарство одбране већ дужи низ година не издвајају новчана средства из буджета за набавку и завршетак започете изградње станова.
Кредити за куповину станова који су предвиђени правилником не реализују се од 2002. године.
И поред веома тешке ситуације која траје већ готово 15 година, Удруженв војних пензионера је у задњих неколико година уложило доста налора и труда да се постојећи проблеми бар донекле ублаже; обезбеђено је да се тромесечно добијају ранг листе од стамбеног органа МО, тако да сваки заинтересовани стамбени интересент може сазнати свој статус и место на ранг листи; приликом доношења одлуке МО о расподели дојављених станова уважавасе захтев УВПС, да се одлуком о расподели опредељује 40 до 45 постостанова за потребе КВП; у Правилнику о додели станова Фонда СОВО, измењен је члан 7 (седам) и тако се омогућило преименовање становаса одређеног на неодређено време, како би заинтересовани корисници могли да их откупе: део КВП по свом захтеву решава своје стамбено питање доделом бесповратног кредита у висини од 20.000 хиљада евра уплатом на текући рачун подносиоца захтева, који му омогућава слободан избор решавања, куповином стана, куће, земљишта, доградњом започетих објеката и слично. На овај начин до сада је решено око 600 КВП: у току прошле годте омогућен је откуп око 1200 службених станова по захтеву носиоца станарског права.
Честе измене Правилника и прописа за решавање стамбених питања нису дали резултатв за брже решавање нагомиланих проблема што је условило потребу за израдуновог Правилника који је у завршној фази у надлежности комисије одређене од стране министра одбране.
Изградња и набавка станова условљена је продајом и разменом власништва неперспективнихобјеката и комплекса војске и МО, који су Мастер планом проглашени вишком. Таквих објеката је 486 од којих је до сада отуђено 21 за укупно 890 милиона динара и 29 станова.
Разменом власништва са војском и МО грађевинска дирекција Србије започела је изградњу 5.000 станова у касарни Степа Степановић на Вождовцу где по уговору војсци и МО припада 21 % укупно изграђених станова.
У фази договора је изградња 6.000 станова на спортско-рекреативном центру Сурчин, док се у Новом Саду наставља изградња на комплексу „Југовићево" где војска мора добити 13% станова.
У Лесковцу је извршена размена клуба војске за 20 станова и за две комунално опредељене парцеле за изградњу у граду, док је у Чачку продат Клуб војске за 127 милиона динара.
Такође су постигнути споразуми о размени непокретности са општином Вршац и Ужице, док је у Нишу у завршној фази договор за размену власништва над аеродромом и касарном „Бубањски хероји" за коју ће војска добити 21 % изграђених станова, а за земљиште касарне Сгеван Синђелић војска ће од грађевинске дирекције Србије добити 8% изграђених станова.
У Суботици је за три војна комплекса добијено 180 милиона динара и 150станова.
У Београду, на локацији Бежанијска Коса, у плану је да се до краја године заврши пет објеката са 394 усељива стана.
Стамбено обезбеђење, без обзира на доношење Закона о ПИО, остаје у надлежности стамбеног органа Министарства одбране.
avatar
Admiral
Admin

Broj poruka : 28
Datum upisa : 21.04.2010
Godina : 55
Lokacija : Kragujevac

Pogledaj profil korisnika http://www.radio-admiral.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu