Здравствена заштита КВП и овера књижица

Ići dole

Здравствена заштита КВП и овера књижица

Počalji  Admiral taj Čet Dec 23, 2010 6:36 pm

Законом о Војсци Југославије („Службени лист СРЈ', бр. 67/93 и 3/02), који је и даље на снази, прописано је да се здравственим осигурањем обезбеђује војним осигураницима и члановима њихових породица право на коришћење здравствене заштите, као и права на одговарајуће новчане накнаде и помоћи (чл.216. став 1.).
Затим је чланом 217. Закона, наведено шта све обухвата здравствена заштита (лечење, медицинску-рехабилитацију, издавање лекова, ортопедских и других помагала, стоматолошко збрињавање, итд). Значи садржај и обим права утврђени Законом уз уважавање специфичности војне службе и даље су на снази и, по нашем мишљењу, врло добро су конципирани.
Дошло је до промене у реорганизацији санитетске службе. Укидањем гарнизона укинуте су и гарнизонске амбуланте па су војни осигураници остали да живе у тим местима и здравствено збрињавају у домовима здравља тих градова. То је регулисано уговором између Фонда СОВО и Републичког завода за здравствену заштиту. Уговором је предвиђено да се војни осигураници збрињавају по важећим војним прописима тј. по цитираном Закону о Војсци СРЈ из 1993. године. Међутим, у многим местима, лекари одређени да раде са војним осигураницима не придржавају се тих а и неких других обавеза регулисаних уговором.
Цитирани Закон о Војсци СРЈ, члан 217. став 6, предвиђа примарну стоматолошку заштиту бесплатно за војне осигуранике. Из недовољно јасних разлога то није предвиђено уговором па се у многим местима ове услуге наплаћују у пуном износу, без могућности рефундације новца.
У градовима где постоје војноздравствене установе и где војни осигураници остварују све врсте здравствене заштите нема већих проблема, сем дугог чекања на неке специјалистичке прегледе и функционалне анализе.
Мислимо да цитирани Закон о здравственом осигурању војних осигураника не треба мењати, осим што би војни органи одређени за доношење прописа, требало да регулишу и реше неке разлике у садржају и обиму права између осигураника републичког завода за здравствено осигурање и војних осигураника који су на штету војних осигураника, као:
-да се новчана накнада за туђу помоћ и негу код телесног оштећења 100% и за војне осигуранике увећа за 100%;
-да и војни осигураници, дијабетичари, могу да се о трошку фонда упућују на десетодневно лечење у специјализовану болницу „Меркур" у Врњачкој Бањи;
-да се листа индикација за бањско лечење и рехабилитацију, којаје за војне осигуранике изузетно рестриктивна, прошири као и за осигуранике Републичког завода, да се на рехабилитацију упућују 21 дан, како и закон предвиђа; и да се отклоне и неке друге разлике у садржају и обиму права која су на снази у грађанству а не примењују се за војне осигуранике.


ОВЕРА КЊИЖИЦА
Услед многобројних проблема у овери здравствених књижица, Удружвње је 2008. године покренуло иницијативу за трајну оверу здравствених књижица. Ове године министар одбране донео је одлуку да се изврши замена здравствених књижица и врши трајна овера. Цена једне књижице је 300 динара. Очекује се да ће почетком 2011. године почети дистрибуција (слање на адресе) нових здравствених књижица.
После многобројних интервенција успешно је спречено разарање Санитетске службе и утапање ВМА у КБЦ Србије. Тиме је дефинитивно војно здравство остало у саставу Министарства одбране што значи да ће убудуће сви војни осигураници бити збрињавани по важећим прописима здравственог осигурања за војне осигуранике бмло да се лече у ВЗУ или у ЦЗУ.
avatar
Admiral
Admin

Broj poruka : 28
Datum upisa : 21.04.2010
Godina : 55
Lokacija : Kragujevac

Pogledaj profil korisnika http://www.radio-admiral.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu